Debatt i SVT- Före, under och efter

POSTED ON
November 02

Debatt i SVT 

Att vara med och debattera i direktsändning var en upplevelse. Sjukt kul!

Som alltid när jag ska göra nya saker och ta mig an nya utmaningar så förbereder jag mig väl. Min medverkan i SVTs program Debatt där jag skulle få möta mina livs tuffaste motståndare (Björn Rosengren från Svenska Boxningsförbundet och Per-Åke Persson) var självklart inget undantag. Jag var extremt väl förberedd.

Hur gjorde jag då för att förbereda mig? Jo, först och främst såg jag till att ha all fakta kring det vi skulle debattera. Utan korrekt fakta är det omöjligt att debattera och argumentera bra.

Därefter tänkte jag igenom vilka argument jag ville få fram i debatten. Vad var viktigt för mig att få sagt och HUR ville jag säga det. Genom att tänka igenom detta kunde jag på ett kort och komprimerat sätt få sagt så mycket som möjligt när jag fick ordet. Jag la på så sätt minimalt med tid på onödigt babblande.

Till sist satte jag mig ner och tänkte igenom vad som kunde tänkas komma upp i debatten. Och då menar jag VERKLIGEN tänkte igenom ALLT. Inte bara det jag ville ha sagt utan vad alla andra kunde tänkas ta upp. Bra och dåligt. Vad kunde jag få för kritik? Hur skulle jag bemöta detta? Och hur skulle min respons på kritiken bil bemött? Alltså inte bara tänka i ett steg utan i flera steg i varje tänkbar riktning av debatten. Genom att gå igenom allt som kunde tänkas bli sagt, kom inget som en överraskning och jag kunde på så sätt redan innan bearbeta det som kunde göra mig upprörd eller förbannad. Detta gjorde det otroligt mycket lättare att behålla lugnet när det var ”skarpt läge”.

Innan Debatten på SVT fick jag också chansen att skriva en debattartikel kring ämnet, som var tänkt att ”trigga” debatten lite redan innan. Vill ni läsa det jag skrev (”Jag tar ansvar för mig själv, boxningsförbundet”) gör ni det här:

Debattartikel

Vill ni se om jag hade förberett mig tillräckligt och hur det gick för mig i Debatten titta här:

Debatt i SVT, 2013-10-24

Visst, jag har tusen saker jag skulle vilja diskutera kring filmen och kring hur Svenska Boxningsförbundet, Björn Rosengren och Per-Åke Persson hanterat allt och skulle förmodligen kunna debattera i timmar, men jag måste säga att det känns som om jag fick sagt det viktigaste i programmet. Björn Rosengrens argumentation håller inte och Per-Åke Perssons uttalanden i debatten tycker jag inte ens är värda att kallas för argumentation. Pinsamt. Och på tal om pinsamt så kan vi ta upp Per-Åkes agerande efter programmet. Han gav sig på Fredric Ollerstam (filmens regissör) rent fysiskt. Den mannen slutar aldrig att förvåna. Och då menar jag inte i positiv bemärkelse.

Här är Fredrics egna ord om det som hände efter programmet:

Fredrics egna ord

En mycket glad överraskning var att välkända och respekterade kampsportaren Musse Hasselvall var på plats för att delta i debatten. Han är så otroligt sympatisk och en klok kille som vet precis vad det innebär att brinna för kampsport. Tack Musse för ditt stöd och din medverkan.

Även om jag aldrig kan förstå varken Björn Rosengrens (Svenska boxningsförbundet) eller Per-Åke Perssons agerande i detta så finns det en stor, stor skillnad mellan dessa två aktörer. Björn Rosengren är åtminstone intelligent nog att skilja på sak och person i vår konflikt. Vi har helt skilda åsikter angående mig och min boxning, men efter att vi debatterat klart så kan vi faktiskt befinna oss i samma rum och prata som civiliserade människor. När det gäller Per-Åke Persson så finns det inget sakligt i hans ”engagemang” kring mig och min boxning och därför känns konflikten enbart personlig från hans sida. Det kan jag aldrig, aldrig respektera.

Det fortsätter att trilla in mail och meddelanden till mig angående både filmen och debatten. Återigen är det övervägande positiv respons och jag är så otroligt tacksam för att ni tar er tid att skriva till mig. Era uppmuntrande ord ger mig bränsle att orka fortsätta.

Kampen går vidare…

/Maria

Share

Gårdagens Debatt i SVT!

POSTED ON
October 25

Missade ni gårdagens Debatt?
Kolla på programmet på SVT Play här! 

  Maria720.jpg

Share

Debatt i SVT!

POSTED ON
October 23

Snart en vecka sedan SVT-premiären av ”Maria och skuggan” och det känns underbart! Jag har fått så otroligt mycket positiv respons. Hundratals mail och meddelande på FB med uppmuntrande ord. Tack ALLA som tagit sig tid att höra av sig. Det värmer verkligen med allt fint ni skriver. Det jag mest får höra är att jag ska stå på mig och inte ge upp. Att jag är en förebild och en inspirationskälla.

Den allmänna uppfattningen är att det är en skandal att Svenska Boxningsförbundet inte hyllar mig som framgångsrik idrottare utan istället motarbetar och trycker ner mig. Och jag kan bara hålla med. Trist.

Jag är så otroligt tacksam för att filmen finns. Jag hade aldrig, ALDRIG kunnat nå ut med min historia på detta sätt utan filmen. Jag är evigt tacksam alla som varit involverade och delaktiga i att filmen kunnat bli verklighet. Utan ”Maria och skuggan” hade allmänheten aldrig fått veta…

Som jag hoppats på, så har filmen väckt en del debatt kring hur jag blivit behandlad under åren som gått. Både vad det gäller Svenska Boxningsförbundet (SBF) och Per-Åke Persson. Angående detta har jag tusen saker jag skulle vilja prata om och diskutera/debattera. Mycket speglas i filmen, men så klart finns det mängder av saker, som hänt under årens lopp, som inte fått plats i filmen. Jag hoppas innerligt att jag kommer att få möjlighet att nå ut och säga mitt kring allt som hänt och jag hoppas att samtliga involverade parter kommer att få ta ansvar för sina handlingar.

Eftersom jag har så mycket jag vill säga kring vad som hänt under åren så är jag otroligt glad, att jag imorgon torsdag (24/10) kl 22.00, ska få vara med i SVTs program Debatt och debattera filmen och dess innehåll. I debatten kommer jag, Fredric Ollerstam (filmens regissör), Björn Rosengren från SBF och Per-Åke Persson att vara huvuddebattörerna. Oj, vad det finns mycket jag vill framföra där. Björn Rosengren har jag träffat en gång tidigare (mötet som finns med i filmen) men Per-Åke Persson har jag aldrig pratat med "live", så självklart finns det en uppsjö med saker jag skulle vilja fråga honom.

Jag kommer säkert, som vanligt, att känna efteråt att jag inte fick sagt en bråkdel av allt jag ville. Men oavsett vilket så är detta ett mycket bra avstamp på en debatt som jag hoppas kommer att fortsätta...

Håll er uppdaterade om vad som händer kring programmet Debatt på www.debatt.svt.se

Som en lite mer lättsam och avslappnad uppvärmning till Debatt kommer jag ikväll (onsdag, 23/10) att vara med i "Moa Svan med gäster" på Bio Rio i Stockholm och prata om filmen. Bor ni i Stockholm så är det bara att komma dit. Mer info hittar ni på www.svanshow.se

Jag räknar med att alla ni läsare sitter hemma framför tv:n imorgon (24/10) kl 22.00 och tittar på Debatt. :-)

Vi ses i "rutan"
/Maria
Share

Maria i Gomorron Sverige!

POSTED ON
October 16

I morse medverkade Maria i Gomorron Sverige i SVT1.

Kolla på intervjun här!

 

Share

SVT-premiär!

POSTED ON
October 15

Nästan 4 veckor har gått sedan “Maria och skuggan” hade världspremiär. Än så länge har jag enbart fått positiva reaktioner. Det är allt ifrån kommentarer om min kamp, min uthållighet, min envishet, min passion och mitt mod att fortsätta boxas till positiva kommentarer om filmens förmåga att fånga tittaren och förmågan att berätta historien på ett rättvist sätt.

Mina vänner och min familj tycker att filmen visar den Maria de känner och det är precis så jag vill att det ska vara. Att filmen ska visa hela mig med alla mina sidor.

Denna veckan är det dags för nästa stora steg för filmen. SVT-premiär. Det är stort! Jag är spänd på vilka reaktioner filmen kommer att få och jag är mer än redo att ta mig an de diskussioner och debatter som filmen kommer att initiera.

Här finns en "sneak peak" från filmen för er som vill se. 

Som upptakt till tv-premiären på torsdag kommer jag att imorgon, onsdag (16/10 kl 06.45), att vara med i SVTs ”Gomorron Sverige” för att prata om filmen och om min långa resa. Jag misstänker att vi kommer att prata om min passion för boxningen, skadan jag råkade ut för, vägen tillbaks och mina framgångar inom boxningen efter skadan. Men jag hoppas också att vi hinner prata om hur Svenska Boxningsförbundet, med Björn Rosengren i spetsen, hanterat min situation och om hur de försökt sätta käppar i hjulet för mig genom åren. Jag tycker att sättet de hanterat allt kring mig är under all kritik och jag hoppas att de nu ska få stå till svars för sina handlingar.

En spännande vecka med andra ord. Både för mig, filmen och för alla involverade.

 

Vi hörs snart igen!

/Maria

 

Viktiga tider denna vecka:

Onsdag, 16/10 kl 06,45, SVT1, ”Gomorron Sverige”

Torsdag, 17/10, kl 20.00, SVT2, ”Maria och skuggan”

  

Share

WOW! WOW, WOW, WOW, WOW, WOW!!!

POSTED ON
September 19

Jag vet knappt hur jag ska kunna sortera alla känslor och på något rimligt sätt kunna förmedla till er vad jag känner just nu. Jag svämmar över av känslor. På ett helt magiskt, makalöst, fantastiskt, underbart sätt. 

Jag är uppfylld av positivt energi från tisdagens filmpremiär. Den överträffade alla mina tänkbara förväntningar. 

Vi förväntade oss mycket folk, men inte SÅ mycket. Doc Lounge fylldes till bristningsgränsen innan entrén var tvungen att sätta stopp. Då fanns det fortfarande mycket folk kvar i kön utanför som inte kom in. Jag är otroligt ledsen över att inte alla kunde klämmas in och jag känner med er som fick vända hem igen. (Jag hoppas att ni alla har möjlighet att komma till Spegeln på lördag kl 10 på vår nästa visning.)

Kort efter att dörrarna öppnats var alla sittplatser upptagna och när filmen väl skulle börja var varenda kvadratmillimeter fylld med sittande och stående gäster. Familj, släkt, gamla vänner, nya vänner, träningskompisar, grannar, samarbetspartners och en hel del människor jag aldrig träffat förut var där. Och alla var där för att se filmen om mig. Bara det är nästan för mycket att ta in…

Att se filmen tillsammans med alla dessa människor var en upplevelse utan dess like. Att höra publikens reaktioner på det som utspelades i filmen förstärkte MINA känslor enormt. Jag hörde, tunga suckar, skratt, gråt, och applåder från publiken under filmen. Jag tror att jag själv grät minst fem, sex gånger under visningen. När publiken skrattade så grät jag. Inte för att jag var ledsen, utan för att jag blev rörd av allas reaktioner. Det var med så mycket värme och respekt från alla. 

Att jag och Fredric, efter visningen, fick ta emot stående ovationer, som faktiskt aldrig ville ta slut, blev som grädde på moset. OJ, jag har aldrig, aldrig, känns ett sådant massivt, genuint stöd som jag kände från publiken i tisdags. En helt ny, men underbar känsla. Det vill jag gärna uppleva igen. ;-)

Som om det inte redan var tillräckligt med positivitet där, så bara fortsatte kvällen med idel positiva reaktioner kring filmen. Strömmen av människor som vill ställa en fråga eller bara lyckönska efter visningen tog aldrig slut och jag börjar verkligen förstå att jag inspirerar andra genom att bara vara mig själv. Gissa om den känslan är grym! 

Jag saknade bara EN sak.  EN person. Min tränare Bert V Johansson-Munk. Tyvärr hade han inte möjlighet att vara med på premiären och det var verkligen synd. Han är ju faktiskt en av få som varit med mig hela vägen. Från den dagen jag först satte min fot på boxningsklubben till dagens datum. I snart 17 år.

Tisdagens småtimmar och i princip hela dagen igår spenderade jag med att njuta och suga i mig av alla positiva sms, telefonsamtal, FB-inlägg och mail som fullkomligt strömmat in. Jag uppskattar ALL respons jag får och jag är tacksam för alla som tar sig tid att höra av sig. Fortsätt med det och jag lovar att göra mitt yttersta för att svara er alla.

Tack alla som gjort den här filmen möjlig och tack alla som kom och delade kvällen med oss!

Share

Dagen D! Helt sjukt! Nu är det dags… Wiiiiiii! SÅ spännande!

POSTED ON
September 17

Att titta på TV4´s inslag om filmpremiären kändes som en bra start på dagen. Kolla in klippet HÄR!

Inslaget var precis i min smak. Sakligt och bra, men med känsla för min passion för boxningen. Det blev en bra ”upptakt” för resten av dagen och jag hoppas att inslaget gjorde alla som såg det nyfikna på att se mer av filmen.

Dagen fortsatte i medias tecken med ett besök på SR P4 tillsammans med filmens regissör Fredric Ollerstam. Där fortsatt snack om filmen och premiären. Kul att filmen och premiären uppmärksammas, för självklart vill vi efter så många års arbete, att filmen och filmens budskap ska nå ut till så många som möjligt.

Ikväll är det alltså dags. Dags för alla att få se …hela mig. Det har varit ett enormt intresse för premiären än så länge och jag får en känsla av att vi kommer att fylla Doc Lounge till bristningsgränsen ikväll. Det känns enormt smickrande att så många är intresserade av att se filmen.

Ikväll ska jag njuta. Njuta av att filmen är klar och njuta av att vi äntligen får visa den för allmänheten. Jag är så glad att få uppleva allt det här tillsammans med Fredric Ollerstam som var den som började filma mig för 6 år sedan och som varit med under hela resans gång. Fredric är inte bara filmens regissör utan också är en av mina närmaste vänner vilket så klart gör det hela ännu roligare.

Vi ses ikväll på premiären!

Share

En dag kvar!!! Imorgon, tisdag, är det världspremiär!

POSTED ON
September 16

Det känns overkligt. Att den film som under så många år varit ”in progress” nu är färdig. Det finns en film om MIG. En hel film om bara mig. Märkligt. Jag är ju bara jag, Maria, en helt vanlig person som vem som helst.

Det enda som skiljer mig från många andra är att jag hittat min passion i livet. Att jag valt att göra ALLT som står i min makt för att kunna bejaka min passion och för att få leva min dröm.

Det har hänt så mycket under mina 16 år som boxare. Jag har nått toppen och botten och toppen igen och däremellan otroligt många fler fysiska och mentala svängningar.

Det har varit en händelserik och känslosam resa. Den är inte slut än, men jag ser verkligen fram emot att få dela med mig av min resa, så här långt, genom den här filmen.

Först och främst hoppas jag naturligtvis att ni kommer att tycka om filmen. Att ni kommer att underhållas av att få ta del av min värld och vardag. Men sedan hoppas jag också att filmen kommer att väcka känslor och debatt. Om vad låter jag vara osagt. Det överlåter jag åt alla er att bestämma då jag vill att alla ska få tycka precis vad de vill.

Imorgon är det dags. Jag är så klart lite spänd och pirrig inför premiären, men mest av allt är jag jätteuppspelt och glad att det äntligen är dags.

Mina damer och herrar, låt mig presentera, ”Maria and her Shadow”!

Share

MARIA AND HER SHADOW