Debatt i SVT- Före, under och efter

Debatt i SVT 

Att vara med och debattera i direktsändning var en upplevelse. Sjukt kul!

Som alltid när jag ska göra nya saker och ta mig an nya utmaningar så förbereder jag mig väl. Min medverkan i SVTs program Debatt där jag skulle få möta mina livs tuffaste motståndare (Björn Rosengren från Svenska Boxningsförbundet och Per-Åke Persson) var självklart inget undantag. Jag var extremt väl förberedd.

Hur gjorde jag då för att förbereda mig? Jo, först och främst såg jag till att ha all fakta kring det vi skulle debattera. Utan korrekt fakta är det omöjligt att debattera och argumentera bra.

Därefter tänkte jag igenom vilka argument jag ville få fram i debatten. Vad var viktigt för mig att få sagt och HUR ville jag säga det. Genom att tänka igenom detta kunde jag på ett kort och komprimerat sätt få sagt så mycket som möjligt när jag fick ordet. Jag la på så sätt minimalt med tid på onödigt babblande.

Till sist satte jag mig ner och tänkte igenom vad som kunde tänkas komma upp i debatten. Och då menar jag VERKLIGEN tänkte igenom ALLT. Inte bara det jag ville ha sagt utan vad alla andra kunde tänkas ta upp. Bra och dåligt. Vad kunde jag få för kritik? Hur skulle jag bemöta detta? Och hur skulle min respons på kritiken bil bemött? Alltså inte bara tänka i ett steg utan i flera steg i varje tänkbar riktning av debatten. Genom att gå igenom allt som kunde tänkas bli sagt, kom inget som en överraskning och jag kunde på så sätt redan innan bearbeta det som kunde göra mig upprörd eller förbannad. Detta gjorde det otroligt mycket lättare att behålla lugnet när det var ”skarpt läge”.

Innan Debatten på SVT fick jag också chansen att skriva en debattartikel kring ämnet, som var tänkt att ”trigga” debatten lite redan innan. Vill ni läsa det jag skrev (”Jag tar ansvar för mig själv, boxningsförbundet”) gör ni det här:

Debattartikel

Vill ni se om jag hade förberett mig tillräckligt och hur det gick för mig i Debatten titta här:

Debatt i SVT, 2013-10-24

Visst, jag har tusen saker jag skulle vilja diskutera kring filmen och kring hur Svenska Boxningsförbundet, Björn Rosengren och Per-Åke Persson hanterat allt och skulle förmodligen kunna debattera i timmar, men jag måste säga att det känns som om jag fick sagt det viktigaste i programmet. Björn Rosengrens argumentation håller inte och Per-Åke Perssons uttalanden i debatten tycker jag inte ens är värda att kallas för argumentation. Pinsamt. Och på tal om pinsamt så kan vi ta upp Per-Åkes agerande efter programmet. Han gav sig på Fredric Ollerstam (filmens regissör) rent fysiskt. Den mannen slutar aldrig att förvåna. Och då menar jag inte i positiv bemärkelse.

Här är Fredrics egna ord om det som hände efter programmet:

Fredrics egna ord

En mycket glad överraskning var att välkända och respekterade kampsportaren Musse Hasselvall var på plats för att delta i debatten. Han är så otroligt sympatisk och en klok kille som vet precis vad det innebär att brinna för kampsport. Tack Musse för ditt stöd och din medverkan.

Även om jag aldrig kan förstå varken Björn Rosengrens (Svenska boxningsförbundet) eller Per-Åke Perssons agerande i detta så finns det en stor, stor skillnad mellan dessa två aktörer. Björn Rosengren är åtminstone intelligent nog att skilja på sak och person i vår konflikt. Vi har helt skilda åsikter angående mig och min boxning, men efter att vi debatterat klart så kan vi faktiskt befinna oss i samma rum och prata som civiliserade människor. När det gäller Per-Åke Persson så finns det inget sakligt i hans ”engagemang” kring mig och min boxning och därför känns konflikten enbart personlig från hans sida. Det kan jag aldrig, aldrig respektera.

Det fortsätter att trilla in mail och meddelanden till mig angående både filmen och debatten. Återigen är det övervägande positiv respons och jag är så otroligt tacksam för att ni tar er tid att skriva till mig. Era uppmuntrande ord ger mig bränsle att orka fortsätta.

Kampen går vidare…

/Maria

Do you like this post?

Be the first to comment


MARIA AND HER SHADOW